In het weekend van 20 augustus heeft de derde regionale handhavingsdag van het jaar plaatsgevonden. Dit betekend dat het handhavingsteam van de Hengelsport Federatie Midden Nederland, bestaande uit 10 buitengewoon opsporingsambtenaren en 4 sportvisserij controleurs, ondersteund door diverse gemeenten en de politie zoveel mogelijk viswateren afgingen om sportvissers te controleren.
In totaal hebben zij op zaterdag 180 personen gecontroleerd. Er zijn in totaal 24 overtredingen geconstateerd. In 9 gevallen moest dit worden afgedaan middels een proces – verbaal.
1x voor het voorhanden hebben een opgetuigde hengels nabij het viswater terwijl de persoon al meerdere hengels te water had. Let op, voorkom mistanden, verwijder een haak van een hengel die je niet gebruikt.
4x voor het vissen met meer hengels dan is toegestaan.
4x voor het vissen zonder een geldige VISpas.
Paling stroperij
Op de vrijdagavond 19 augustus, voorafgaande aan de regionale handhavingsdag, is een gerichte controle gehouden in de uiterwaarden van de Waal. Aanleiding voor deze actie was dat de federatie meerdere meldingen heeft ontvangen van vermoedelijke paling stroperij. Deze actie werd ondersteund door de politie in Tiel.
De georganiseerde Sportvisserij is van mening dat iedere paling in staat moet zijn om naar zee te trekken om zich te kunnen voortplanten. Het gaat te slecht met de paling om deze nog mee te nemen voor consumptie. Om die reden handhaven we zelf ook op onze eigen achterban wanneer deze over de scheef gaat. Vissers die nu nog paling meenemen beschouwen we niet als sportvisser maar als stroper.
Sinds 1980 zijn de vangsten van aal in Nederland met 75% afgenomen en is de intrek van glasaal (juveniele aal) met 99% afgenomen. De precieze oorzaak is niet bekend, het zal aan een combinatie van verschillende factoren liggen. Denk hierbij aan migratieknelpunten, habitatverlies, waterkrachtcentrales en de visserij.
Parasieten, ziekten, water- en bodemvervuiling met o.a. dioxines en PCB’s in de rivieren hebben ervoor gezorgd dat de vis ook ernstig vervuild is. Om die reden is aal uit de rivier, ondanks de verfijnde smaak, niet geschikt voor consumptie!
Dit alles heeft doen besluiten dat deze vissoort een
beschermde status is toegekend. Dit betekend o.a. voor de sportvisserij dat is opgenomen in de voorwaarden van de VISpas dat alle gevangen aal, direct in hetzelfde water moet worden teruggezet. Het is ten strengste verboden om gevangen al in het bezit te hebben of te doden!
Helaas heeft doen blijken dat handhaven op de gestelde regels noodzakelijk is. Er zijn uit de 54 gecontroleerde sportvissers, 3 personen aangetroffen die levende aal in hun bezit hadden. Er is op voorhand een machtiging door het functioneel parket uitgegeven waarmee alle aangetroffen levende aal na inbeslagname direct mocht worden teruggezet in de Waal.
Bij alle sportvissers is nadrukkelijk gevraagd of zij bekend waren wat zij moesten doen als zij een aal vangen. Op een enkeling na wist gelukkig iedereen hier een juist antwoord op te geven. Direct terugzetten!
In totaal heeft het handhavingsteam van de federatie op 19 augustus 54 sportvissers gecontroleerd. Er zijn 24 overtredingen geconstateerd. In 15 gevallen is dit afgedaan met een proces – verbaal.
4x voor het vissen met meer hengels dan is toegestaan.
8x voor het vissen zonder de juiste schriftelijke toestemming. Naast de reguliere VISpas heeft men langs een groot deel van de Waal een nachtvistoestemming nodig om daar na twee uur na zonsondergang te mogen vissen.
3x voor het in het bezit hebben van aal. Deze vissoort moet onmiddellijk na het vangen terug worden gezet in hetzelfde water.
De handhavingsactie zal op korte termijn geëvalueerd worden. Wellicht dat een dergelijke handhavingsactie voor in de nabije toekomst voor herhaling vatbaar is.