Sportvisserij afschaffen in onze gemeente? Natuurlijk niet!
Ruim 1.7 miljoen mensen in Nederland doen aan sportvissen. De een is wekelijks aan de waterkant te vinden en gepassioneerd sportvisser. De ander vist zo af en toe. De gemeenschappelijke factor is dat al deze mensen rust, ontspanning en plezier vinden in het sportvissen. Bovendien brengt deze buitenactiviteit hen in contact met de natuur.
Door vertaald naar Arnhem zijn dat ca. 6.500 sportvissers. Bij de Arnhemse verenigingen zijn ca. 2.700 sportvissers aangesloten. Veel van hen zijn wekelijks en soms dagelijks aan de waterkant te vinden. Maar sportvissen is meer dan alleen die solistische visser aan de waterkant. Sportvissen is na voetbal en tennis/padel de grootste sportbond van Nederland, een sport met veel verschillende disciplines voor jong en oud.
Sportvissers geven om de natuur, het speelveld waar ze hun sport en hobby uitoefenen. Daarbij draait het niet alleen om het vangen van vis maar ook om de zorg voor het milieu en het dierenwelzijn. De verenigingen in Arnhem zetten zich actief in voor een inclusieve en gezonde (lokale) samenleving door diverse doelgroepen te faciliteren om sportvisserij te beoefenen en te genieten van het buitenleven.
Van belang voor ons, voor mensen
Onderzoek bevestigt de positieve aspecten van sportvissen op mensen. Zo kan sportvissen bijdragen aan herstel van burn-out door stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, als therapie voor kinderen met autisme en ADHD waarbij het helpt hun concentratie en geduld te verbeteren en sportvissen geeft ze meer zelfvertrouwen.
Sportvissen brengt naast ontspanning ook gezonde spanning. Kijk naar kinderen, die tegenwoordig een groot deel van hun dag doorbrengen achter een beeldscherm. Als kinderen vissen, zijn ze in de natuur, achter het beeldscherm vandaan en met spanning aan het vissen.
Wat sportvissen doet voor mensen wordt onderschreven door onderzoek. Sportvissen kan worden ingezet om een burn-out te helpen genezen, als therapie voor kinderen met autisme en ADHD en geeft ze meer zelfvertrouwen.
Binnen het verenigingsleven kan iedereen meedoen. De lokaal georganiseerde wedstrijden hebben een sociaal karakter waar elkaar ontmoeten en gezelligheid een belangrijk onderdeel van is.
Vissers die het financieel minder goed hebben kunnen zich aanmelden bij een van de verenigingen, op vertoon van de Gelrepas kunnen zij voor een erg laag bedrag een jaar lang vissen.
Samen Vissen
Van uit de Commissie Maatschappelijke Belang is John Beijer bij HSV Elden de spil die
‘Samen VISsen‘ uitjes organiseert. Met regelmaat worden er visdagen georganiseerd voor senioren, mensen uit verzorgingshuizen en mensen die door een beperking niet in staat zijn om zelfstandig naar de waterkant te gaan. John en zijn team van vrijwilligers doen dit geheel belangeloos. Het pure genieten van de deelnemers om te vissen in en te genieten van de natuur is onbetaalbaar.
Samen Vissen met bewoners van Regina Pacis in Presikhaaf.
En ook van belang voor de onderwaternatuur en voor de vis
Om te kunnen vissen is een gezonde visstand en bescherming van het onderwaterleven noodzakelijk. Van het beschermen van de onderwaternatuur hebben duizenden vissen profijt. Mensen vissen al sinds jaar en dag. Vroeger in schone wateren, maar tijden veranderen. Verstedelijking, industrie, vervuiling, klimaatverandering, drukte op het water en wet- en regelgeving oefenen allemaal druk uit op de visstand en het welzijn van vissen.
Reddingsacties tijdens droogte.Dít doen de sportvisserij-organisaties
Sportvissen is wettelijk verankerd in de Visserijwet 1963, met een toegewezen rol aan sportvisserij-organisaties voor controle en handhaving. Hengelsportverenigingen, -federaties en Sportvisserij Nederland financieren en faciliteren de inzet van controleurs, waardoor zij bijdragen aan het voorkomen van visstroperij.
Daarnaast beheren wij als georganiseerde sportvisserij de visgronden en het behoud van een gezonde visstand. Denk aan het aanleggen van vissenbossen, waarin vissen kunnen schuilen en zich voort kunnen planten. Maar bijvoorbeeld ook aan het signaleren van vervuiling en zelf schoonmaakacties op touw zetten.
Vissen redden en onderzoek
Als de temperaturen in de zomer hoog oplopen en er wateren droogvallen, dan zet de sportvisserij haar visambulances in en brengt zij vissen over naar veilige wateren. En als er in de winter een dikke ijslaag op het water ligt dat de zuurstofvoorziening beïnvloedt, dan hakken de sportvisserij-organisaties wakken zodat de vis kan ademen.
Op landelijk niveau doen we onderzoeken en zorgen we (met de onderzoeksgegevens in de hand) dat de omstandigheden voor de onderwaternatuur verbeteren. Zo werken we aan vispassages bij sluizen en waterkrachtcentrales om de migratie van trekvissen mogelijk te houden. En zetten we bijvoorbeeld jonge steurtjes en zeeforellen uit om de populaties die in de Nederlandse wateren horen weer op gang te helpen.
HSV Elden met een stand op de Westerveld Fair waar kennis over het onderwaterleven wordt gedeeld.
De sportvisserij heeft veel kennis in huis over het water- en visstandbeheer. Deze kennis wordt gedeeld met waterbeheerders om de inrichting van wateren en het beheer te verbeteren. Dit in het belang van de totale (onder)waternatuur. Zo zijn in Arnhem in het verleden ook visserijkundige onderzoeken uitgevoerd met adviezen voor beheer en inrichting.
Jong en oud
De sportvisserij-organisaties doen het nodige voor de vis, èn veel voor de mens. We organiseren
Samen Vissen: uitjes waarbij we ouderen samen én buiten laten komen voor een dagje vissen. We geven vislessen op basisscholen en stimuleren jongeren via ons
TikTok-kanaal om te gaan vissen en de natuur in te gaan. En we werken bijvoorbeeld met mensen met PTSS omdat sportvissen helpt om hun stress te verminderen.
Duurzame sportvisserij
Een sportvisser houdt van de vis. Sportvisserij-organisaties staan dan ook voor verantwoorde en duurzame sportvisserij. Dat betekent dat we zo goed mogelijk met de vis omgaan. We stimuleren onder andere het snel terugzetten van vis, gebruik van een onthaakmat, opruimen en schoonmaken van de waterkant en het vissen met milieuvriendelijke materialen.
We controleren op de wettelijke gesloten tijden voor bepaalde vissoorten waarin deze niet bevist mogen worden. Zo worden vissen niet gestoord in de periode dat ze zich voortplanten. We doen veel aan voorlichting over hoe zo goed mogelijk met de vis om te gaan.
De sportvisserij-organisaties zetten zich in voor mens, onderwaternatuur en maatschappij. Want sportvissen is zoveel meer dan alleen het vangen van een visje.
Jeugd aan de vijver in Elden waar ze begeleid worden door vrijwilligers van de lokale vereniging.
Met behulp van gecertificeerde VIScoaches worden kinderen de basisbeginselen van het vissen en de omgang met de natuur geleerd. Deze dagen zijn gratis, ook zorgt de vereniging voor alle materialen zodat echt iedereen kan meedoen.
Voor veel kinderen is vissen ware uitlaatklep en moment waarop ze even tot rust komen. Het houdt veel kinderen weg van de schermen waar ze anders veel naartoe worden getrokken.
Wat kunt u doen?
Wilt u dat sportvissen mogelijk blijft in uw gemeente? Neem dan contact op met uw lokale hengelsportvereniging:
- Stichting Hengelvrienden Meinerswijk