Momenteel doet RAVON onderzoek naar het migratiegedrag van vissen die de Grote Beek in willen zwemmen. Er staat een gemaal tussen de IJssel en Grote Beek welk is aangepast waardoor de vis weer stroomopwaarts zou moeten kunnen zwemmen. Of dit werkt wordt getest met behulp van zenders die in de vissen worden aangebracht.
De vissen die de Grote Beek in willen zwemmen worden eerst in een fuik gevangen en de grotere exemplaren worden voorzien van een zender. Verspreid in de beek staan antennes die registreren wanneer een vis ergens opduikt, op die manier kan gevolgd worden hoe de vissen zwemmen. De hoop is dat door de aanpassingen in het gemaal vissen vanuit de IJssel de Grote Beek in gaan zwemmen. Een soort waarvan bekend is dat ze grote afstanden af leggen is de winde, maar ook snoeken en blankvoorns paaien liever in ondiep water en zwemmen vanuit de IJssel de Grote Beek in. Het zou voor de visstand positief zijn als het gemaal succesvol gepasseerd kan worden en vissen in het voorjaar gaan paaien in de Groote Beek.
Voor o.a. de hengelsport en waterschap is het ook interessant om te volgen of exoten zoals bijv. de zwartbekgrondel gebruik gaan maken van de aanpassingen in het gemaal.
Het lichten van de fuiken wordt gedaan met behulp van vrijwilligers van de hengelsport vereniging in de buurt. Zij zorgen dat de fuiken worden geleegd zodat de onderzoekers daarna hun werk kunnen doen.
In Vara's Vroege Vogels was gisteren een uitzending waarin verslag is gedaan van het onderzoek.