In de vijver aan de Ruitenberglaan in park Presikhaaf Arnhem is blauwalg geconstateerd. Door de stroming in het water kan in meerdere aangrenzende wateren in Presikhaaf nog blauwalg ontstaan. Waterschap Rijn en IJssel zet op diverse plaatsen borden neer en waarschuwt zowel mens als dier om alle contact met het water in dit gebied te vermijden.
Blauwalg veroorzaakt irritatie aan de huid en de ogen. Ook kan blauwalg tot darmklachten leiden als mens en dier water binnenkrijgt. Wij raden u en uw dier(en) in dit geval aan om contact met het water in park Presikhaaf te vermijden. Bent u toch in aanraking met het water gekomen? Was dan uw handen en/of neem een douche.
Bij klachten kunt u het beste naar uw huisarts of dierenarts gaan. Vertel hem of haar dat er contact is geweest met blauwalgen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging. Dit geldt ook voor dieren die van het water drinken.
Blauwalg
Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die eruitzien als algen. Ze zweven als groene, blauwe en soms zelfs als rode bolletjes in het water, maar kunnen ook drijflagen vormen op het water. We zien ze vooral bij warm weer. Veel soorten blauwalgen produceren giftige stoffen. Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het water, maar vaak zitten ze dan ook in de rest van het water.