Waterschap Rijn en IJssel legt op verschillende plekken langs de Oude IJssel stapstenen aan. Op het traject tussen sluis- en stuwcomplex de Pol bij Doetinchem en Ulft komen er vier met een totale oppervlakte van 12,8 hectare. Hiervoor worden enkele terreinen direct aangrenzend aan de Oude IJssel heringericht. Hier vindt omvorming plaats van landbouwkundig gebruik naar natuur in combinatie met waterberging. De plannen liggen van 9 januari 2012 tot en met 20 februari 2012 ter inzage bij het waterschap.
‘Springen' van natuurgebied naar natuurgebied
Een stapsteen is een natuurgebiedje dat ingericht is als rust- en voortplantingsplaats voor bepaalde diersoorten. Veel diersoorten trekken door verschillende leef- of natuurgebieden, bijvoorbeeld op zoek naar voedsel of een geschikte broed- of paaiplaats. Stapstenen vormen de verbinding tussen deze gebieden. Ze werken hetzelfde als de bekende stapstenen om bijvoorbeeld een beek over te steken, springend van steen naar steen. Ze zorgen dat dieren van stapsteen naar stapsteen makkelijker van het ene leefgebied naar het andere kunnen trekken. Zo dragen ze bij aan het realiseren van Ecologische verbindingszones (EVZ's).
Van Winde tot Rietzanger
De Oude IJssel is door de provincie Gelderland aangewezen als een natte ecologische verbindingszone (EVZ) conform model Winde en model Rietzanger. De stapstenen worden zo ingericht dat ze geschikt zijn voor rietvogels zoals de Karekiet, Rietzanger en Rietgors, voor watergebonden soorten zoals bijzondere libellensoorten en de ijsvogel. Ook dienen ze als paaiplaats voor vissen. Langs de Oude IJssel zijn al meer natte stapstenen aangelegd zoals recent o.a. op het traject van Doetinchem tot Doesburg.
Waterberging
Door de verandering van ons klimaat zullen we in de toekomst meer te maken krijgen met hevige regenbuien en langdurige droogte. Waterschap Rijn en IJssel richt daarom rivieren, beken en sloten zo in dat we water langer kunnen vasthouden in droge periodes en water tijdelijk kunnen opvangen en vast kunnen houden in natte tijden. We streven met andere woorden naar een klimaatbestendig watersysteem. Stapstenen zijn zeer geschikte locaties om water tijdelijk te bergen in natte perioden.
Waterovereenkomst
Waterschap Rijn en IJssel en de Provincie Gelderland werken samen aan een mooi en vitaal Gelderland. Zij hebben samen afspraken gemaakt over het uitvoeren van diverse waterprojecten in de periode tot en met 2013. Deze zijn vastgelegd in de zogenaamde waterovereenkomst. De projecten worden uitgevoerd door het waterschap en financieel (mede) mogelijk gemaakt door de provincie.
Bron: www.wrij.nl