Rijkswaterstaat past de bodem aan van het oude veerslop in Gameren, en ook van de plassen achter deze voormalige haven. Hierdoor kunnen vissen in principe bij elke waterstand naar de Waal blijven zwemmen en weer terug.
Nu kan dat niet altijd. Het laagste punt van de plassen ligt namelijk niet bij de Waal maar aan de andere kant. Wanneer het water zakt, verdwijnt de verbinding met de rivier. Hierdoor zitten de vissen als het ware opgesloten in het veerslop. Wanneer het water nog verder zakt, neemt ook het zuurstofgehalte in het water af en sterven de vissen.
Door aanpassing van de bodem gaan vissen automatisch met het zakkende water mee naar de rivier. Het werk duurt tot het einde van het jaar.
Schone grond
Delen van het veerslop worden uitgegraven en andere stukken worden juist verhoogd. Niet al het slib dat wordt uitgegraven, is schoon. Het vervuilde slib wordt afgevoerd en grond van betere kwaliteit wordt in plaats daarvan aangevoerd.
Het vervoer van het zand gebeurt zoveel mogelijk over het water. Er wordt dan ook weinig hinder voor de omgeving verwacht.
Explosieven
Uit onderzoek is gebleken dat er explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem kunnen zitten. De aannemer zoekt dit verder uit met detectieapparatuur. Als er zware explosieven worden gevonden, zullen deskundigen van de landmacht deze verwijderen.
Veer uit de vaart
Het veer Gameren – Haaften is in 1970 uit de vaart genomen. Het veerslop is daarna met een dam afgesloten van de Waal. Deze dam is in 2008 verwijderd om er constant vers water te krijgen. Dit is goed voor de vissen en de waterkwaliteit. Met de nieuwe aanpassing wordt de situatie verder verbeterd.
Bron: www.rijkswaterstaat.nl