Bleker verbiedt vangst paling en wolhandkrab in met dioxine vervuilde wateren

0 3986
09 mrt

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft de wateren gemarkeerd waar een vangstverbod gaat gelden voor paling en wolhandkrab omdat de wateren sterk zijn vervuild met dioxine.

Dit schrijft hij dinsdag 8 maart 2011 aan de Tweede Kamer in het kader van een wijziging van de Visserijwet.

Voedselveiligheidsnormen
De paling en wolhandkrab in deze gebieden bevat teveel voor de volksgezondheid schadelijke dioxine en dioxineachtige PCB’s en mag op basis van voedselveiligheidsnormen niet in de handel worden gebracht.

Vergunningen ontbonden
Staatssecretaris Bleker baseert zich bij de begrenzing van de te sluiten gebieden op jarenlange monitoring en een recent advies van IMARES en RIKILT van Wageningen UR. In totaal worden naar schatting 85 vissers door het vangstverbod geraakt. De huurovereenkomsten, schriftelijke toestemmingen en eventuele vergunningen van deze vissers worden ontbonden, opgezegd of ingetrokken. In verband hiermee vergoedt staatssecretaris Bleker de al betaalde huur voor deze overeenkomsten en een tegemoetkoming in de door de huurder gemaakte kosten zoals voor vis- en vaartuigen en personeel.

Compensatie inkomsverlies

Staatssecretaris Bleker onderzoekt of er mogelijkheden zijn voor compensatie van inkomensverlies dat vissers lijden omdat ze ook schone paling uit de te sluiten gebieden niet meer op de markt mogen brengen. De staatssecretaris streeft er naar om het verbod op de visserij op paling en wolhandkrab in de met dioxine vervuilde gebieden in te laten gaan op 1 april 2011. Het verbod geldt gedurende het hele jaar.

Klik hier voor de aangewezen gebieden waarvoor het verbod gaat gelden.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.