Op 13 februari is het officiële startsein gegeven voor het inzamelen van handtekeningen voor het Burgerinitiatief 'Hartenkreet voor natuur en landschap'. Met dit Burgerinitiatief willen dertien natuur- en landschapsorganisaties, Hengelsport Federatie Midden Nederland en Sportvisserij Oost-Nederland het onderwerp op de eerste vergadering van de nieuwe Statenleden aan bod laten komen.
Om het initiatief daadwerkelijk op de nieuwe politieke agenda te krijgen, zijn minstens 750 handtekeningen nodig. Volgens GMF-directeur Volkert Vintges, die de eerste handtekening plaatste, moet dit aantal gemakkelijk te halen. "In Gelderland wonen veel mensen met een hart voor natuur. Als na de provinciale verkiezingen de nieuwe Statenleden gaan vergaderen, willen we hen dit duidelijk maken. Om Gelderland mooi te houden én toegankelijk voor de burger, blijven investeringen nodig".
Bezuinigingen
Natuur en landschap, cultureel erfgoed, een groene leefomgeving, ‘t lijkt vanzelfsprekend in Gelderland. Niemand kan en wil zonder. Maar zo vanzelfsprekend is het straks niet meer. Het nieuwe kabinet heeft de verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid en plattelandsbeleid in het algemeen bij de provincies neergelegd. Tegelijkertijd is er veel minder geld! De keuze van het kabinet om drastisch te bezuinigen (40 tot 60 procent) heeft harde gevolgen voor het beheer en de verbetering van de natuur en ons landschap. Dat is slecht voor de planten en dieren die er leven, maar ook voor de economie en voor de mensen die recreëren en sporten in het buitengebied.
In Gelderland betekenen de bezuinigingen dat een aantal geplande natuurverbindingen onder druk komen te staan, maar ook de daarbij horende wandel- en fietspaden. Het ‘afmaken’ van een aantal natuurgebieden is onzeker geworden, waardoor goed beheer heel lastig wordt en soorten zullen uitsterven! Ook worden al geplande delen van recreatiegebieden rond de stad niet aangelegd.
Sportvisserij
Zowel de Hengelsport Federatie Midden Nederland als
Sportvisserij Oost-Nederland vinden de voorgestelde bezuinigingen ook buiten alle proporties. Die bezuinigingen op de natuur tot wel 60%, zullen wellicht ook gevolgen hebben voor de realisatie van een aantal vismigratie voorzieningen. Verder bestaat het gevaar dat toegangswegen tot visoevers of de oevers zelf minder toegankelijk worden door het schrappen van onderhoud waardoor ook afsluiting dreigt. Beide organisaties steunen het burgerinitiatief en hebben bij de ‘aftrap’ afgelopen zondag de handtekening onder het initiatief geplaatst.
Teken ook het Burgerinitiatief
Ook u kunt het Burgerinitiatief tekenen. De volledige tekst en handtekeningformulieren vindt u op de website
www.hartvoornatuur.nu/gelderland. Daar vindt u ook de tientallen locaties in Gelderland waar u het formulier kunt ondertekenen.
In het kader van Hart voor Natuur worden in heel Gelderland activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 19 februari is er een slotmanifestatie met verkiezingsdebat in Radio Kootwijk. Zie ook:
www.hartvoornatuur.nu/gelderland.