Afgelopen zaterdag verscheen er in het programma Zembla een documentaire over de handel in voor de gezondheid gevaarlijke paling. Er werd duidelijk dat de handel in vervuilde paling een levendige handel is en dat de nietsvermoedende consument hem op eet als "IJsselmeerpaling".
Aan de hand van de documentaire op Zembla reageerde Minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het VARA Radio 1 programma ‘De Gids.fm’. Felix Meurders bekend van Kassa ondervraagde de minister en die geeft in het programma aan dat ze van plan is maatregelen te nemen om de handel in dioxinepaling te stoppen.
De minister neemt de situatie buitengewoon serieus op naar eigen zeggen. De mogelijkheid om de visserij stop te zetten is volgens de minister niet haalbaar omdat het gaat om oneindige contracten waarmee de beroepsvissers vissen. Verder is het volgens Verburg moeilijk om de vissers te controleren omdat niet duidelijk is wanneer de vissers uitvaren en waar zij op paling vissen. Wel is duidelijk dat alle rivierpaling te zwaar vervuild is om verkocht te mogen worden.
Minister Verburg wil op korte termijn om tafel met het Productschap Vis, de supermarkten, restaurants en horeca om een stop te realiseren op de handel in dioxine paling. De gevangen dioxine paling mag niet meer worden verkocht. De beroepsvissers die toch dioxinepaling vangen en verhandelen moeten worden aangepakt. Dit wil minister Verburg doen door extra intensieve controles op vissers in de binnenwateren waar de paling vervuild is. Verburg zegt dat er het hele jaar geen aal meer op ons menu mag komen die vervuild is met dioxine.