De IJssel lijkt te worden overspoeld door exotische visjes uit Zuidoost-Europa. Dat blijkt uit onderzoek dat drie leden van de stichting Ravon in de rivier bij Deventer uitvoerden.
Volgens Arthur de Bruin van de stichting Ravon (een vrijwilligersorganisatie voor onderzoek naar reptielen, amfibieën en vissen) werden de zogeheten 'invasieve exoten' in zeer grote aantallen aangetroffen.
"We doen dat onderzoek al snorkelend. We waren bijzonder verbaasd over de grote aantallen exoten die we tussen de basaltblokken in de rivier aantroffen. Ze zaten ongeveer onder elke steen die we tegenkwamen. Deze exoten zijn al jaren in opmars in Nederland, maar zoveel hebben we nog nooit in de IJssel aangetroffen."
De invasie van exoten is ook door sportvissers niet onopgemerkt gebleven, in vrijwel alle grote rivieren komen erg veel vangstmeldingen binnen van exotische grondels als de Kesslergrondel, Zwartbekgrondel en Pontische Stroomgrondel. De soorten komen van oorsprong voor in het gebied van de Donau en Zwarte Zee. Enkele van de grondelsoorten lijken enigszins op een rivierdonderpad, bij de vangst van een dergelijke exoot wordt deze regelmatig verward met een rivierdonderpad. We kunnen inmiddels stellen dat bijna 100% van alle vangsten in de rivieren bestaan uit exotische grondels.
Voor de gemiddelde visser is de komst van de nieuwe soorten behoorlijk frustrerend. Wanneer gericht op grotere witvis wordt gevist kunnen de grondels de visdag behoorlijk lastig maken. De nieuwe grondelsoorten pakken bijna alles dat enigszins beweegt en kunnen zeer grote porties aas aan. Wanneer met de feederhengel wordt gevist zie je meestal maar enkele tikken op de top en dan blijft het stil. Als de voerkorf opnieuw gevuld moet worden merk je pas dat er al een tijd lang een vis aan de haak heeft gezeten.