Bron: clusius.nl. Na Zweden krijgt ook Nederland zijn eigen sportvisacademie. Op 1 augustus start het Clusius College in Alkmaar met de MBO-richting Sportvisserij. Een erkende opleiding die in drie of vier jaar opleidt voor die beroepsgebieden die direct of indirect met de sportvisserij te maken hebben.
“Voor veel jongeren dé kans om van hun hobby hun beroep te maken,” aldus Piet Tromp, opleidingsdirecteur van het Clusius. Het officiële startschot wordt op 14 januari a.s. gegeven door commissaris van de Koningin Borghouts.
Met een omzet van zo’n zevenhonderd miljoen euro blijkt de sportvisserij in Nederland een bedrijfstak van formaat. Tromp: “Een groot aantal mensen verdient hun boterham met het vistoerisme, de aquacultuur en de detail- en groothandel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die beroepen die indirect met de sportvisserij te maken. Bij het hoogheemraadschap bijvoorbeeld bepalen ze de waterkwaliteit op basis van de visstand. Dus zetten ze daarvoor medewerkers in die verstand hebben van de vistrek.”
Naar Zweeds voorbeeld
Voor de invulling van de opleiding werkt het Clusius College nauw samen met de Forshaga Akadamin uit Zweden. Deze sportvisacademie heeft internationaal haar sporen al verdiend. Tromp: “Ze leveren al meer dan vijftien jaar sportvisallrounders af. Ga je op visvakantie in Scandinavië, dan is de kans groot dat je gids de Zweedse sportvisacademie heeft gevolgd.”
Brede ondersteuning
Met de start van de MBO Sportvisserij gaat een veelgehoorde wens uit de sportvisserij en aanverwante branches in vervulling. “Tal van bedrijven, organisaties en samenwerkingverbanden uit de sportvisserij hebben zich achter ons initiatief geschaard”, weet Tromp. Hij noemt onder meer Sportvisserij Nederland, de Federatie van Hengelsportverenigingen Noord West Nederland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Aequor, Imares IJmuiden en de Coöperatie Aquacultuur Nederland.
“Ze dragen de opleiding niet alleen een warm hart toe, ze dragen ook concreet bij aan de opleiding. Dat doen ze met praktijklessen, excursies, stages, leer-werkplekken en – heel belangrijk – beroepskansen voor diegenen die straks afstuderen. Wie aan de opleiding begint, is zo goed als zeker van een baan”, aldus een enthousiaste Tromp.
Praktijkopleiding
Het Clusius College biedt de opleiding Sportvisserij aan op MBO-niveau 3 en 4. De beroepsopleidende leerweg (BOL) op niveau 3 duurt drie jaar, die op niveau 4 vier jaar. Het eerste jaar staat in het teken van het ontdekken. Tromp: “Wat is er mogelijk binnen de branche? En welke richting past het beste bij de deelnemer? We besteden veel aandacht aan praktijkgerichte vakken, zoals maritieme biologie, ecologie, sportvistechnieken en materialenkennis.”
“Natuurlijk gaan de deelnemers vaak gezamenlijk op pad om te vissen”, vult Tromp aan. “Dat doen we in binnen- en buitenland, op zee en op binnenwater.” Aan het einde van het oriëntatiejaar wordt een specialisatierichting gekozen: natuur- en waterbeheer, detail- en groothandel of recreatie en toerisme.
Werving deelnemers
Het Clusius College gaat in augustus met vijftig leerplekken van start. Tromp: “Die moeten we natuurlijk wel zien te vullen. Daarom beginnen we de komende week met een grootschalige wervingscampagne. We worden daarbij ondersteund door partners als Sportvisserij Nederland. Zij stellen zendtijd beschikbaar in Vis TV en redactionele ruimte in het Visblad.”
Officiële aftrap
De officiële aftrap voor opleiding en wervingscampagne vindt woensdag 14 januari plaats op het Clusius College in Alkmaar. Onder het toeziend oog van genodigden uit verschillende hoeken – van deelnemende bedrijven tot en met verschillende (semi) overheidsinstanties – zal de heer Borghouts, commisaris van de Koningin voor de provincie Noord-Holland, de openingshandeling verrichten. Ook komen er verschillende sprekers uit het professionele veld en vertegenwoordigers van Sportvisserij Nederland en het Hoogheemraadschap aan het woord.
Bron: clusius.nl