Veerponten zijn een aantrekkelijke plek voor voornamelijk roofvissers. Er is altijd reuring in het water door de schroef van de veerpont. Hierdoor raakt de prooivis in verwarring en kan de roofvis zijn slag slaan. In het VISblad van februari/maart staat een artikel over de do’s & dont’s van het vissen bij veerponten. Aangezien er in het gebied van de federatie een aantal veerponten in onder andere de IJssel en Neder-Rijn varen besteden wij extra aandacht aan de hengelsport rondom veerponten.
Veerpontjes zijn populair
De afgelopen jaren is het vissen bij veerponten steeds populairder geworden. Mede door een YouTube video’s van onder andere Enzo Knol maar ook Duitse vissers weten de veerponten in ons land wel te vinden door video’s van onder andere Dustin Schöne. Mooie snoekbaarzen, baarzen een roofbleien kunnen gevangen worden op deze locaties.
Risico’s
Het vissen bij pontjes is echter niet voor een beginnende visser en er zijn ook een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden als je wilt vissen bij veerstoep. Waar de betonnen platen van de veerstoep eindigen is er een damwand die circa één meter steil naar beneden gaat. Daar liggen vaak ook stenen om de veerstoep te beschermen. Dit is natuurlijk een formule om vast komen te zitten met je kunstaas.
Het is vaak glad rondom de veerstoep door de algengroei op de stenen en betonnen platen. Goed schoeisel is zeker aan te raden als je hier gaat vissen.
Als de pont gaat wegvaren komt er veel schroefwater wat een hoop commotie geeft. Voor de roofvissen is dit het moment om toe te slaan naar een verwarde prooivis en jij als hengelsporter wilt hier natuurlijk gebruik van maken. Houd er echter rekening mee dat er een onderstroom is die jouw kunstaas en lijn in de schroef kan zuigen. Dit heeft als gevolg dat jij je kunstaas kwijt bent maar dit brengt ook schade doordat de vislijn in de bepakking van de schroef snijdt.
Veerpont Ingen-Elst
Tussen de dorpen Ingen en Elst vaart de pont over de Neder-Rijn. Ook deze plek is populair voor de roofvissers. Echter is het tegenwoordig verboden om nabij de pont te vissen. Door de vele vissers die lijnen afbreken die vervolgens in de schroef komen heeft de vaarder in 2022 al vier keer de pont moeten alten repareren. Deze reparatie kost tussen de €1.800,- en €2.000,-. Daarnaast mist de pont 3 uur aan omzet. Momenteel is er een verbod van 80 meter aan weerzijden van de pont. Voorlichting over de situatie rondom veerpontjes zijn goed en wordt ook toegejuicht door de veerpontvaarder. Sportvissers die hij aanspreekt snappen de situatie ook en zijn begripvol.
Verantwoord vissen
Maar hoe kan je dan wel blijven vissen bij de pontjes? Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je hier wilt vissen. Let ten alle tijden op waar de pont vaart. Ga niet op de veerstoep staan als de veerpont wilt aanmeren aan jouw kant. Een veerpont namelijk heeft een dode hoek, net zoals vrachtwagens. Een veerpont weegt dan 100 ton en kan niet zomaar stoppen. Ga dus ruim aan de kant als een veerpont wilt aanmeren waar je aan het vissen bent en zorg dat je in zicht bent van de veerpontbestuurder.
Door de obstakels in het water loop je met het vissen van zinkende aasjes zoals shads met loodkopen snel vast. Gebruik een ‘offset montage’ waarbij de haakpunt verborgen is om minder snel vast te komen. Door een onderlijn te vissen met een lagere trekkracht als jouw hoofdlijn blijft er bij een eventuele vast loper maar een klein stuk lijn in het water.