De visserijkundige onderzoeken van het begin van dit jaar zijn weer afgerond. Jaarlijks wordt er door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd. Dit keer waren er twee wateren van Hengelsportfederatie Midden Nederland aan de beurt. De visvijver bij sportpark De Winkelsteeg in Nijmegen en de Mies in Groesbeek.
De visvijver Winkelsteeg ligt in een mooi park in de woonwijk Winkelsteeg. Hengelsport Federatie Midden Nederland heeft dit onderzoek aangevraagd naar aanleiding van een vrij grote vissterfte in 2020. In en rond Nijmegen zijn er in dat jaar op verschillende plaatsen karpers gestorven aan een onbekend gebleven ziekte.
Met als resultaat 130 kg vis viel de vangst in dit water tegen. Er was weinig brasem aanwezig en de exemplaren die er wel zaten hadden allemaal schade van aalscholverpikken. De blankvoorn kwam in redelijk grote hoeveelheden voor, maar werden niet groter dan 16 cm. Dit is kenmerkend voor wateren met aalscholverpredatie. Er werden ook grote giebels (47 cm!) gevangen. Snoek was met een vangst van bijna 40 kilo de belangrijkste vissoort. Van karper werden nog 2 exemplaren van het oude bestand gevangen en een aantal jonge spiegelkarpers.
Giebel uit de Mies in GroesbeekDe Mies (Groesbeek)
Voor de Federatie Midden Nederland werd ook de Mies in Groesbeek afgevist. Deze vijver kampte in de zomer met zuurstofproblemen. en is in 2019 gebaggerd. De vijver werd met een zegen en elektrovisserijapparatuur afgevist. Met deze twee methoden wordt een goed beeld van de visstand verkregen.
Karper was de belangrijkste vissoort in dit water door de aantallen en qua gewicht. Ook werd een behoorlijke hoeveelheid giebels gevangen. De giebel en karper planten zich ook voor en de nakomelingen overleven ook in deze vijver, waar geen snoek meer voorkomt. De riviergrondel en vetje waren de meest voorkomende vissoorten in de vijver, maar zijn voor de hengelsport niet belangrijk. Het advies zal lastig worden, de vijver kan niet zonder meer verdiept worden. Aanvoer van water is ook niet mogelijk. Mogelijk kan er een beluchter in de vijver worden geplaatst.
Sportvisserij Nederland geeft subsidie op deze beluchters vanuit het Fonds Verbetering Sportvisserij.
-->
Lees hier meer over visserijkundig onderzoek.