In de maand september organiseert Schone Rivieren diverse excursies met als doel om de rivieroevers op te ruimen. Na de hoogwaterperiode die er is geweest zijn er enorme hoeveelheden afval achter gebleven in de uiterwaarden, deze troep moet zoveel mogelijk opgeruimd worden om te voorkomen dat, met name plastic, jarenlang achterblijft in de natuur.
Opruimactie Waal
Schone Rivieren organiseert op 4 september een grote opruimactie langs de Waal.
De extreme zomerse hoogwaterstanden hebben een enorme hoeveelheid afval achtergelaten. Dit is niet in een keer opgeruimd. IVN Maas en Waal sluit zich daarom aan bij de landelijke IVN actiedag en organiseert Schone Rivieren Expedities in 9 verschillende uiterwaarden langs de Waal: Weurt, Beuningen, Ewijk, Winssen, Deest, Druten, Beneden Leeuwen, Wamel en Dreumel. Ook wordt verteld waarom het nodig is de rivieren (plastic-) afvalvrij te maken.
Voor deze opruimacties worden vrijwilligers gezocht. Sportvissers kunnen zich ook aanmelden om mee te helpen bij deze opruimactie, heb je tijd en zin geef je dan op via onderstaande link.
LEES MEERRhine CleanUp
In de maand september is het streven om samen met RhineCleanUp de hele rivier de Rijn op te ruimen, van bron tot monding! Afgelopen juli vond in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland een overstromingsramp plaats. Naast het menselijk leed heeft deze ramp ook stroomafwaarts ernstige gevolgen voor de natuur met veel afval dat is achtergebleven op de oevers. Schone Rivieren vraagt daarom dit jaar extra aandacht voor de Rhine CleanUp in Nederland en roept vrijwilligers, gemeenten en opruimgroepen op het laatste stuk van de Rijn tot aan de monding in de Noordzee aan te pakken. Ieder die een bijdrage wil leveren kan tussen 11 september en 26 september 2021 een opruimactie opzetten langs de Rijn, Waal, Lek, IJssel, Nieuwe Maas of Nieuwe Waterweg tot aan de stranden van Hoek van Holland en de Maasvlakte.
De RhineCleanUp organiseert al een aantal jaar met succes opruimacties langs de Rijn. In 2019 namen 10.000 mensen deel, in 2020 verdubbelde dat aantal naar 20.000 en vorig jaar maar liefst 32.000 in 5 landen. Dit jaar doet naast Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Liechtenstein ook Nederland mee! Daarmee is het voor het eerst dat alle zes de landen waar de Rijn doorheen stroomt. Het doel is mensen bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek en zo deel te maken van de oplossing.
Sportvisserij en Vang5
Als georganiseerde sportvisserij organisatie staan wij voor schoon water en een schone waterkant. Eerdere onderzoeken in de Waal lieten al zien dat er meer plastic door de Waal stroomt dan dat er vissen zwemmen (
lees meer). Dit is een constatering die best schokkend is, al dit plastic zit al in het milieu en neemt alleen maar toe als er geen maatregelen worden genomen. Plastic vergaat vrijwel niet en blijft een heel lange periode aanwezig in de natuur, het is dan ook erg belangrijk om zoveel mogelijk plastic op te ruimen voordat het zich verder verspreid in de rivieren en via die weg in de zee beland.
Sportvisserij Nederland heeft mede om die reden de campagne
Vang5 opgestart. Aan sportvissers wordt gevraagd om tijdens hun vissessie telkens 5 stuks afval op te ruimen. Op die manier wordt de waterkant na ieder bezoek van een sportvisser een stukje schoner! Kun je niet deelnemen aan de bovengenoemde acties, dan kun je jezelf ook aanmelden via Vang5 en zelf aan de slag gaan met het opruimen van de waterkant. Er zijn
speciale materialen te verkrijgen via de website zoals grijpers en biologisch afbreekbare vuilniszakken.