Visserijbedrijf Komen & zn. mag niet vissen in de Loowaard te Loo bij Duiven. Het Gerechtshof Arnhem heeft hen in het ongelijk gesteld nadat ze hoger beroep hadden ingesteld tegen eenzelfde uitspraak van de voorzieningenrechter van Rechtbank Gelderland in Arnhem.
Met de uitspraak van het Gerechtshof blijft de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter in stand. Deze had de beroepsvissers Komen verboden te vissen in het grind- en zandwingat de Loowaard aan de Nederrijn bij Duiven en Angeren.
Zij gingen in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van Rechtbank Gelderland in Arnhem, maar werden wederom in het ongelijk gesteld. Als de beroepsvissers het verbod niet naleven, moeten zij een dwangsom betalen van maximaal 25.000 euro.
Deskundigenbericht
De zaak kwam in eerste instantie aan het rollen doordat de Komens
hengelsportvereniging de Graskarper uit Duiven voor de rechter daagden. Zij wilden bewerkstelligen dat leden van deze vereniging niet meer op de Loowaard mochten vissen. Daarop zocht de Graskarper samenwerking met Hengelsport Federatie Midden Nederland,
Sportvisserij Nederland en de grondeigenaren van het grindgat.
Het hengelsportverbond schakelde een advocaat in die een van tevoren opgesteld deskundigenbericht inbracht dat haarfijn uitlegde hoe alles juridisch in elkaar stak. Vervolgens trok Komen prompt zijn zaak in. Op zijn beurt eiste de door de hengelsport ingeschakelde advocaat een verbod voor Komen om op de Loowaard te vissen, dat werd toegewezen.
Zorgvuldige aanpak
Deze positieve uitspraak van het Gerechtshof – plus een tweetal voor de hengelsport gunstige besluiten van de Kamer voor de Binnenvisserij – is het resultaat van een zorgvuldige, gezamenlijke aanpak. Sportvisserij Nederland en Hengelsport Federatie Midden Nederland danken alle betrokken partijen en advocaat L. Rutten van
Hekkelman advocatuur en Notarissen voor hun inbreng.